Αναλυτικό Βιογραφικό

Ο Γιώργος Μπρεκουλάκης είναι Διδάσκων Ψυχολογίας, Ψυχοθεραπείας, Κλινικός Επόπτης και Ακαδημαϊκός Σύμβουλος. Διδάσκει “Συνειδητή Επικοινωνία για την Κατανόηση των Διαπροσωπικών Σχέσεων & για την Επίλυση Προβλημάτων” σε ενήλικες, ζευγάρια, γονείς, ψυχοθεραπευτικές και εποπτικές ομάδες, σχολεία, εταιρείες και οργανισμούς.

Όραμα και σκοπός του είναι η προσφορά εκπαιδευτικών προγραμμάτων, συμβουλευτικών και ψυχοθεραπευτικών υπηρεσιών για τη σημασία της συνειδητής συντροφικότητας, της ώριμης γονεϊκότητας καθώς και της ασφαλούς συναισθηματικής σύνδεσης (secure attachment, Bowlby) για την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη ενός παιδιού και ενός ενήλικα ώστε οι τωρινές και μελλοντικές γενεές παιδιών και ενηλίκων να ζήσουν μέσα σε ένα κόσμο όπου υπάρχει κατανόηση και νόημα ζωής.

Είναι Πιστοποιημένος Εκπαιδευτής Γονέων του Διεθνούς Οργανισμού Attachment Parenting International, Διδάσκων Ψυχοθεραπείας και Κλινικός Ομαδικός Επόπτης της Attachment Parenting Hellas.

Είναι Διδάσκων Ψυχοθεραπείας, Κλινικός Ομαδικός Επόπτης και Ακαδημαϊκός Σύμβουλος στο Μητροπολιτικό Κολλέγιο Ακαδημαϊκών Σπουδών σε συνεργασία με το Κρατικό Βρετανικό Πανεπιστήμιο “University of East London”.

Είναι Συνιδρυτής και εκλεγμένος Πρόεδρος στο Ψ- Δίκτυο- Πρόσβαση στη Στήριξη, Κοινωφελές Σωματείο Ελεύθερων Επαγγελματιών Ψυχικής Υγείας, αναγνωρισμένο από το Πρωτοδικείο Αθηνών, που προσφέρει ψυχοθεραπευτικές υπηρεσίες σε παιδιά και ενήλικες.

Τρέχουσες Συμβουλευτικές & Ψυχοθεραπευτικές Υπηρεσίες

Διατηρεί Ιδιωτικό Γραφείο ως αδειούχος Ψυχολόγος, Οργανωτικός Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπευτής και Κλινικός Επόπτης στην περιοχή Αμπελόκηποι- Αθήνας παρέχοντας συμβουλευτικές και ψυχοθεραπευτικές υπηρεσίες βραχείας και μακράς διάρκειας καθώς και εκπαιδευτικά προγράμματα σε ενήλικες, ζευγάρια, γονείς, οικογένειες, ψυχοθεραπευτικές και εποπτικές ομάδες, σχολεία, εταιρείες και οργανισμούς.

Είναι Διδάσκων Ψυχοθεραπείας της “Attachment Parenting Hellas” με σκοπό την προσφορά εκπαιδευτικών προγραμμάτων και ψυχοθεραπευτικών υπηρεσιών σε ενήλικες (γονείς, εκπαιδευτικούς, παιδαγωγούς, επαγγελματίες υγείας) που ασχολούνται με βρέφη, νήπια, παιδιά και εφήβους. Είναι Κλινικός Ομαδικός Επόπτης εκπαιδευόμενων συμβούλων γονέων της Attachment Parenting Hellas.

Είναι Συνιδρυτής και ο Πρόεδρος στο Ψ-Δίκτυο – Πρόσβαση στη Στήριξη, Κοινωφελές Σωματείο Ελεύθερων Επαγγελματιών Ψυχικής Υγείας, αναγνωρισμένο από το Πρωτοδικείο Αθηνών. Το Ψ- Δίκτυο παρέχει υπηρεσίες ψυχοθεραπείας σε παιδιά, εφήβους, γονείς, ενήλικες, ζευγάρια και οικογένειες. Έχει εκλεγεί για δύο θητείες (2018-2020 & 2022-2024) Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου μέσω Γενικών Συνελεύσεων και Διοικητικών Συμβουλίων του Ψ- Δικτύου. Είναι Συνσυντονιστής Κλινικής Εποπτικής Ομάδας Επαγγελματιών Ψυχικής Υγείας του Ψ- Δικτύου (peer supervision). Είναι Συνεντευκτής για την επιλογή ψυχοθεραπευτών για την στελέχωση του Δικτύου.

Είναι Διδάσκων Ψυχολογίας και Ψυχοθεραπείας στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών «Συμβουλευτική & Ψυχοθεραπεία» (MA Counselling & Psychotherapy) στο Μητροπολιτικό Κολλέγιο Ακαδημαϊκών Σπουδών σε συνεργασία με το Κρατικό Βρετανικό Πανεπιστήμιο “University of East London”. Είναι Κλινικός Ομαδικός Επόπτης και Ακαδημαϊκός Σύμβουλος μεταπτυχιακών φοιτητών του Κολλεγίου.

Είναι Επιστημονικός Συνεργάτης της Εταιρείας “Project Parenting” με σκοπό την προσφορά συμβουλευτικών και ψυχοθεραπευτικών υπηρεσιών σε γονείς.

Είναι Επιστημονικός Συνεργάτης της Εταιρείας “Nevronas”, χώρος συνάντησης που υποστηρίζει τους ανθρώπους με αναπηρία δίνοντας έμφαση στις δεξιότητες τους, δίνοντάς τους φωνή, εξελίσσοντας τους και εντάσσοντας τους ως ενεργά μέλη του κοινωνικού συνόλου.

Υπηρεσίες Διδασκαλίας & Εκπαιδευτικό Έργο

Διδάσκει “Συνειδητή Επικοινωνία για την Κατανόηση των Διαπροσωπικών Σχέσεων & για την Επίλυση Προβλημάτων” σε ενήλικες, ζευγάρια, γονείς, οικογένειες, ψυχοθεραπευτικές και εποπτικές ομάδες, σχολεία, οργανισμούς και κοινότητες.

Είναι Διδάσκων και Κλινικός Ομαδικός Επόπτης στο 3ετές Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα της Attachment Parenting Hellas. Διδάσκει Νευροεπιστήμες & Ψυχοθεραπεία και Ψυχοπαθολογία Συναισθηματικού Δεσμού.

Είναι Υπεύθυνος (Module Leader) της Ενότητας Μεταπτυχιακών Μαθημάτων “Integration & Application” στο 3ετές Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών “MA Counselling & Psychotherapy” στο Μητροπολιτικό Κολλέγιο Ακαδημαϊκών Σπουδών σε συνεργασία με το Κρατικό Βρετανικό Πανεπιστήμιο “University of East London”. Είναι Διδάσκων Ψυχολογίας και Ψυχοθεραπείας στο MA Counselling & Psychotherapy. Διδάσκει Συνθετική Συμβουλευτική & Ψυχοθεραπεία και ειδικότερα: Ψυχοδυναμική Προσέγγιση, Προσωποκεντρική Προσέγγιση, Θεραπεία Σχημάτων, Συναισθηματική Διαφοροποίηση, Διαπροσωπική Νευροβιολογία, Συστημική Ψυχοθεραπεία, Διαφορετικότητα (LGBTQI+), Εργασιακή Συμβουλευτική, Δεξιότητες Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας. Είναι Κλινικός Ομαδικός Επόπτης και Ακαδημαϊκός Σύμβουλος μεταπτυχιακών φοιτητών του Κολλεγίου.

Εδώ και δεκαεπτά (17) χρόνια είναι Εκπαιδευτής Υγειονομικού Προσωπικού (ιατρών, ψυχολόγων, νοσηλευτών κ.α.) σε θέματα ψυχικής υγείας και ψυχοθεραπείας με έγκριση από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ). Έχει ενημερώσει σε θέματα ψυχικής υγείας πάνω από 1500 Υγειονομικούς (ιατρούς, νοσηλευτές, ψυχολόγους κ.ά) στο Κέντρο Εκπαίδευσης Υγειονομικών στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας.

Έχει συνεργαστεί ως Εισηγητής με το Πάντειο Πανεπιστήμιο, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ), το Ψυχοθεραπευτικό Κέντρο “Το Έρμα”, το Εκπαιδευτικό Κέντρο Δια Βίου Μάθησης “Master Academy”, την Αστική Εταιρεία “Ακαδημία Πολιτών” και το Κέντρο Κινηματογραφικών Σεμιναρίων “ΚινηματογράΦΩΣ”.

Έχει συντονίσει βιωματικά σεμινάρια για ενήλικες, ζευγάρια, γονείς, οικογένειες και σχολεία σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας μεταξύ των οποίων Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλος, Καλαμάτα, Κέρκυρα, Ρέθυμνο, Αλιβέρι- Ευβοίας, Τρίκαλα, Φάρσαλα, Αίγινα και Σύρος.

Παρελθούσες Υπηρεσίες

Την διετία 2018-2020 διετέλεσε ο πρώτος εκλεγμένος Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου στο Κοινωφελές Σωματείο Ελεύθερων Επαγγελματιών Ψυχικής Υγείας «Ψ- Δίκτυο- Πρόσβαση στη Στήριξη» που προσφέρει ψυχοθεραπευτικές υπηρεσίες σε παιδιά, εφήβους, ενήλικες, ζευγάρια, γονείς και οικογένειες.

Για μια οκταετία (2007-2015) εργαζόταν ως Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπευτής στην Ψυχιατρική Κλινική του 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας (251 ΓΝΑ) και στο Εξωτερικό Ψυχολογικό Γραφείο του 251ΓΝΑ στα γνωστικά αντικείμενα της Ψυχολογικής Διάγνωσης & Συμβουλευτικής Ενηλίκων. Έχει υπάρξει Συντονιστής του Εκπαιδευτικού Προγράμματος Εισηγητών για την Συστημική Ψυχοθεραπεία που απευθυνόταν στους ειδικευόμενους ψυχιάτρους και ψυχολόγους της Ψυχιατρικής Κλινικής του 251ΓΝΑ.

Έχει εργαστεί ως Ψυχολόγος- Στέλεχος Πρόληψης & Προαγωγής της Υγείας με γονείς, εφήβους και μαθητές γυμνασίου στο Κέντρο Πρόληψης του Δήμου Ζωγράφου- Αττικής.

Έχει εργαστεί ως Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπευτής σε Μονάδες αντιμετώπισης της ουσιοεξάρτησης του Οργανισμού κατά των Ναρκωτικών (Ο.ΚΑ.ΝΑ.) και ειδικότερα στο Εξωτερικό Ιατρείο Αντιμετώπισης των Ουσιοεξαρτήσεων του Γενικού Νοσοκομείου Λιβαδειάς και στην Μονάδα Αντιμετώπισης της Ουσιοεξάρτησης του ΟΚΑΝΑ στο Στρατόπεδο Βαρύτη (Γουδί- Αττικής).

Επίσης, έχει εργαστεί ως ειδικευόμενος Ψυχολόγος με ζευγάρια και οικογένειες στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Ελληνικού Υπουργείου Υγείας και ως ειδικευόμενος οργανωτικός ψυχολόγος σε τομείς επιλογής προσωπικού και δημοσκοπήσεων στις ιδιωτικές εταιρίες ICAP και V-PRC.

Ακαδημαϊκές Σπουδές & Μετεκπαιδεύσεις

Είναι πτυχιούχος βασικών σπουδών Ψυχολογίας (4 έτη) του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Είναι αριστούχος μεταπτυχιακών σπουδών “Οργανωτικής & Οικονομικής Ψυχολογίας” (3 έτη) του Παντείου Πανεπιστημίου.

Έχει μετεκπαιδευτεί (με τις Διεθνείς Εκπαιδεύτριες: B. Nicholson & L. Parker) στη γονεϊκή φροντίδα συναισθηματικής σύνδεσης (Αttachment Parenting) για την ανάπτυξη ασφαλούς συναισθηματικής επικοινωνίας των βρεφών, των νηπίων και των παιδιών. Είναι πιστοποιημένος Εκπαιδευτής Γονέων του Διεθνούς Οργανισμού Attachment Parenting International.

Έχει μετεκπαιδευτεί στο επιστημονικό πλαίσιο της Συστημικής Συμβουλευτικής & Ψυχοθεραπείας ξεκινώντας συστημική ψυχοθεραπευτική εκπαίδευση στο Κέντρο Κοινωνικής Στήριξης Αμπελοκήπων στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Ελληνικού Υπουργείου Υγείας.

Συνέχισε τις σπουδές του στην Συστημική Ψυχοθεραπεία συμμετέχοντας σε ένα τετραετές εκπαιδευτικό πρόγραμμα ειδίκευσης στη Συστημική Ψυχοθεραπεία Ατόμου, Ψυχοθεραπεία Ζεύγους, Οικογενειακή και Ομαδική Ψυχοθεραπεία στο Εργαστήριο Διερεύνησης Ανθρώπινων Σχέσεων. 

Έχει εκπαιδευτεί, μέσω τριετούς εκπαιδευτικού προγράμματος, στη Συστημική Ψυχολογική Αξιολόγηση και Διάγνωση [Ιστορικό, Sentence Completion, Thematic Apperception Test (T.A.T), Rorshach Test, MMPI] με πιστοποίηση από το Εργαστήριο Διερεύνησης Ανθρώπινων Σχέσεων.

Έχει επιμορφωθεί, μέσω ετήσιου εκπαιδευτικού προγράμματος, στη Ψυχοθεραπεία Ζεύγους με πιστοποίηση από το Ινστιτούτο Εκπαίδευσης και Έρευνας στη Συστημική Ψυχοθεραπεία -“Λόγω Ψυχής”.

Έχει εκπαιδευτεί, μέσω ετήσιου εκπαιδευτικού προγράμματος, στη Συμβουλευτική & Ψυχοθεραπεία σε ΛΟΑΤΚΙ+ Θέματα (LGBTQI+) με πιστοποίηση από το Ινστιτούτο Εκπαίδευσης και Έρευνας στη Συστημική Ψυχοθεραπεία -“Λόγω Ψυχής”.

Έχει επιμορφωθεί στην Ψυχανάλυση στο Ψυχαναλυτικό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα της Ψυχιατρικής Κλινικής του 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας και στην Ελληνική Ψυχαναλυτική Εταιρεία (ΕΨΕ).

Επίσης, έχει συμμετάσχει σε βραχύχρονες σεμιναριακές εκπαιδεύσεις σε διαφορετικές ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις όπως: Narrative Therapy (Seminar Leaders: Jane Hutton, Yael Gershoni), Emotionally Focused Therapy (EFT, Sue Johnson), Gestalt Therapy, Παιγνιοθεραπεία (Play Therapy), Δραματοθεραπεία, Εικαστική Ψυχοθεραπεία (Art Therapy). 

Έχει συμμετάσχει στο ετήσιο (1) εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Κλινική Αντιμετώπιση Τραύματος», στο ετήσιο (1) εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Συστημική Διάγνωση & Ψυχοθεραπεία Παιδιών» και στο ετήσιο (1) εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Όνειρα στην πράξη: αφηγηματικές τεχνικές και αυτοανάπτυξη» στο Ινστιτούτο Εκπαίδευσης και Έρευνας στη Συστημική Ψυχοθεραπεία -“Λόγω Ψυχής”. 

Είναι Απόφοιτος Ομαδικής Ψυχοθεραπείας (10 έτη) της Εταιρείας Συμβουλευτικής & Ψυχοθεραπείας «Εκ των Ένδον».

Συνθετική Επιστημολογική, Συμβουλευτική & Ψυχοθεραπευτική Προσέγγιση

[βλέπε αρθρογραφίασεμινάριασυνέδριαβιβλιοπροτάσειςαρθροπροτάσεις]

Εφαρμόζει Συνθετική Συμβουλευτική και Ψυχοθεραπευτική Προσέγγιση (Integrative Counselling & Psychotherapy) σε αφηγήσεις ψυχικής υγείας και ψυχοπαθολογίας συνθέτοντας δεδομένα από τους επιστημονικούς τομείς της Αναπτυξιακής Ψυχανάλυσης (D. Winnicott, J. Bowlby, A. Miller, D. Stern), της Συναισθηματικής Διαφοροποίησης (Differentiation, M. Bowen) και της Διαπροσωπικής Νευροβιολογίας (Interpersonal Neurobiology, D. Siegel, A. Schore, L. Cozolino) που αφορούν στην ανάπτυξη της ασφαλούς συναισθηματικής σύνδεσης (Secure Attachment). Σε ένα συνθετικό πλαίσιο προσέγγισης της ψυχικής υγείας και της ψυχοπαθολογίας έχει επιρροές στο έργο του από την χρήση του κινηματογράφου στην συμβουλευτική και ψυχοθεραπεία.

Μέλος σε Επιστημονικούς Συλλόγους/Περιοδικά

Είναι μέλος του Συλλόγου Πτυχιούχων Παντείου Πανεπιστημίου “Ο Αριστοτέλης” και μέλος του Πανελληνίου Ψυχολογικού Συλλόγου.

Είναι μέλος του Συλλόγου Αποφοίτων του Ινστιτούτου Εκπαίδευσης & Έρευνας στη Συστημική Ψυχοθεραπεία «Λόγω Ψυχής».

Είναι μέλος της συντακτικής ομάδας στο Συνεργατικό Περιοδικό Ψυχολογίας, Πολιτισμού και Συνειδητότητας “animartists” και editor στο Διεθνές Περιοδικό “animartists international”.

Έχει υπάρξει μέλος της συντακτικής επιτροπής της διμηνιαίας εφημερίδας του 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας.

Ερευνητικά Ενδιαφέροντα/Συνέδρια/Αρθρογραφία

Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται η Αναπτυξιακή Ψυχανάλυση, η Παιδοψυχολογία, η Ψυχοθεραπεία Παιδιών & Εφήβων, η Διαπροσωπική Νευροβιολογία, η Παιγνιοθεραπεία, η Εικαστική Ψυχοθεραπεία και οι Εκφραστικές Τέχνες.

Έχει συμμετάσχει ως ομιλητής σε επιστημονικά συνέδρια και έχει δημοσιεύσει άρθρα σε διαφορετικά πεδία της ψυχολογικής επιστήμης.