Αναλυτικό Βιογραφικό

Είναι Διδάσκων του Διεθνούς Οργανισμού Attachment Parenting International, Επιστημονικός Συνεργάτης της Attachment Parenting Hellas και Επιστημονικός Συνεργάτης της Εταιρείας Project Parenting με σκοπό την προσφορά εκπαιδευτικών προγραμμάτων και ψυχοθεραπευτικών υπηρεσιών για τη σημασία της ασφαλούς συναισθηματικής σύνδεσης και της επίγνωσης για την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη ενός βρέφους, ενός, νηπίου, ενός παιδιού, ενός εφήβου, ενός ενήλικα (Secure Attachment, J. Bowlby & Awareness, D. Siegel).

Αποστολή των Attachment Parenting International, Attachment Parenting Hellas και Project Parenting είναι η ανάπτυξη της συγχρονισμένης επικοινωνίας (attunement) ώστε οι τωρινές και μελλοντικές γενεές παιδιών, ενηλίκων και κοινοτήτων να ζήσουν μέσα σε έναν κόσμο διαφοροποίησης και συναισθηματικής ανάπτυξης ((Differentiation, M. Bowen).

Ακαδημαϊκές Σπουδές & Μετεκπαιδεύσεις

Είναι πτυχιούχος βασικών σπουδών Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Είναι αριστούχος μεταπτυχιακών σπουδών “Οργανωτικής & Οικονομικής Ψυχολογίας” του Παντείου Πανεπιστημίου.

Έχει εκπαιδευτεί (με τις Διεθνείς Εκπαιδεύτριες: B. Nicholson & L. Parker) στο Αttachment Parenting (συγχρονισμένη γονεϊκή φροντίδα για την ανάπτυξη ασφαλούς συναισθηματικού δεσμού των βρεφών, των νηπίων και των παιδιών). Είναι πιστοποιημένος Εκπαιδευτής Γονέων (Parenting Educator) του Διεθνούς Οργανισμού Attachment Parenting International.

Έχει επιμορφωθεί στην Ψυχανάλυση στην Ελληνική Ψυχαναλυτική Εταιρεία και στο Ψυχαναλυτικό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα της Ψυχιατρικής Κλινικής του 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας.

Έχει παρακολουθήσει συστημικό, ψυχολογικό, τρόπο αντίληψης των αφηγήσεων ατόμων, ζευγαριών και οικογενειών στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Ελληνικού Υπουργείου Υγείας. Συνέχισε τις σπουδές του στην Συστημική Ψυχοθεραπεία συμμετέχοντας σε ένα τετραετές εκπαιδευτικό πρόγραμμα ειδίκευσης στη Συστημική Ψυχοθεραπεία Ατόμου, Ψυχοθεραπεία Ζεύγους, Οικογενειακή και Ομαδική Ψυχοθεραπεία στο Εργαστήριο Διερεύνησης Ανθρώπινων Σχέσεων. 

Είναι Ειδικός στη Συστημική Ψυχολογική Αξιολόγηση και Διάγνωση [Ιστορικό, Sentence Completion, Thematic Apperception Test (T.A.T), Rorshach Test, MMPI] με πιστοποίηση από το Εργαστήριο Διερεύνησης Ανθρώπινων Σχέσεων. Είναι Ειδικός στα Αφηγηματικά Εργαλεία Αξιολόγησης και Παρέμβασης “Οι παιδικές αναμνήσεις” και “Fiction”.

Είναι Ειδικός στη Ψυχοθεραπεία Ζεύγους με πιστοποίηση από το Ινστιτούτο Εκπαίδευσης και Έρευνας στη Συστημική Ψυχοθεραπεία -“Λόγω Ψυχής”.

Είναι Ειδικός στη Συμβουλευτική & Ψυχοθεραπεία σε ΛΟΑΤΚΙ+ Θέματα (LGBTQI+) με πιστοποίηση από το Ινστιτούτο Εκπαίδευσης και Έρευνας στη Συστημική Ψυχοθεραπεία -“Λόγω Ψυχής”.

Επίσης, έχει συμμετάσχει σε βραχύχρονες εκπαιδεύσεις σε διαφορετικές ψυχοθεραπευτικές σχολές όπως: Narrative Therapy (Seminar Leaders: Jane Hutton, Yael Gershoni), Emotionally Focused Therapy (EFT, Sue Johnson), Gestalt Therapy, Παιγνιοθεραπεία (Play Therapy), Εικαστική Ψυχοθεραπεία (Art Therapy). 

Συμβουλευτική & Ψυχοθεραπευτική Προσέγγιση

[βλέπε αρθρογραφίασεμινάριασυνέδρια, βιβλιοπροτάσεις, αρθροπροτάσεις]

Εφαρμόζει Συνθετική Προσέγγιση (Integrative Approach) σε αφηγήσεις ψυχικής υγείας και ψυχοπαθολογίας συνθέτοντας δεδομένα από τους επιστημονικούς τομείς της Συναισθηματικής Διαφοροποίησης (Differentiation, M. Bowen), την Διαπροσωπική Νευροβιολογία (Interpersonal Neurobiology, D. Siegel) και την Νευροπλαστικότητα (Neuroplasticity, Kandel) που αφορούν στην ανάπτυξη της ασφαλούς συναισθηματικής σύνδεσης (Secure Attachment, J. Bowlby) καθώς και στην ανάπτυξη της επίγνωσης (Awareness, D. Siegel). Σε ένα συνθετικό πλαίσιο προσέγγισης της ψυχικής υγείας και της ψυχοπαθολογίας έχει επιρροές στο έργο του από την χρήση του κινηματογράφου στην συμβουλευτική και ψυχοθεραπεία.

Υπηρεσίες Εκπαίδευσης & Διδακτικό Έργο

Διδάσκει “Ανάπτυξη της Ασφαλούς Συναισθηματικής Σύνδεσης (Secure Attachment) & Επίγνωση (Awareness)” σε ενήλικες, ζευγάρια, γονείς, οικογένειες, ομάδες, σχολεία, οργανισμούς και κοινότητες.

Είναι Καθηγητής Ψυχολογίας στο Μητροπολιτικό Κολλέγιο Πανεπιστημιακών Σπουδών σε συνεργασία με το Κρατικό Βρετανικό Πανεπιστήμιο “University of East London”. Διδάσκει Συνθετική Συμβουλευτική & Ψυχοθεραπεία (Ψυχανάλυση, Προσωποκεντρική Προσέγγιση, Θεραπεία Σχημάτων), Διαφορετικότητα, Εργασιακή Συμβουλευτική, Δεξιότητες Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας. Είναι Ομαδικός Επόπτης και Αξιολογητής μεταπτυχιακών φοιτητών του Κολλεγίου.

Εδώ και δεκαπέντε (15) χρόνια είναι Εκπαιδευτής Υγειονομικών (ιατρών, ψυχολόγων, νοσηλευτών, βρεφονηπιοκόμων κ.α.) με έγκριση από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ) και με έγκριση από την Διοίκηση Αεροπορικής Εκπαίδευσης (ΔΑΕ) της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Έχει συνεργαστεί ως Εισηγητής με το Ψυχοθεραπευτικό Κέντρο “Το Έρμα”, το Εκπαιδευτικό Κέντρο Δια Βίου Μάθησης “Master Academy”, την Αστική Εταιρεία “Ακαδημία Πολιτών” και το Κέντρο Κινηματογραφικών Σεμιναρίων “ΚινηματογράΦΩΣ”.

Έχει συντονίσει βιωματικά σεμινάρια για ενήλικες, ζευγάρια, γονείς, οικογένειες, ομάδες και σχολεία σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας μεταξύ των οποίων Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλος, Καλαμάτα, Κέρκυρα, Ρέθυμνο, Αλιβέρι- Ευβοίας, Τρίκαλα, Φάρσαλα, Αίγινα και Σύρος.

Έχει συντονίσει σεμινάρια σε συνέδρια της Ελληνικής ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και ειδικότερα έχει συνεργαστεί με τις LGBTQI+ οργανώσεις “Οικογένειες Ουράνιο Τόξο”, “Proud Seniors Greece” και “Πολύχρωμο Σχολείο”. Έχει υπάρξει Συνιδρυτής της συλλογικότητας “Πολύχρωμοι Θεραπευτές” (Rainbow Therapists- Ειδικοί Ψυχικής Υγείας για LGBTQI+ Θέματα) με σκοπό την έρευνα των ΛΟΑΤΚΙ+ θεμάτων καθώς και την ενδυνάμωση της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στην ευρύτερη κοινωνία. 

Τρέχουσες Υπηρεσίες

Διατηρεί Ιδιωτικό Γραφείο στην περιοχή Αμπελόκηποι- Αθήνας παρέχοντας συμβουλευτικές και ψυχοθεραπευτικές υπηρεσίες βραχείας και μακράς διάρκειας καθώς και εκπαιδευτικά προγράμματα σε ενήλικες, ζευγάρια, γονείς, οικογένειες, ομάδες, σχολεία, οργανισμούς και κοινότητες.

Είναι Συνιδρυτής και ο πρώτος εκλεγμένος Πρόεδρος στο Κοινωφελές Σωματείο Επαγγελματιών Ψυχικής Υγείας Ψ-Δίκτυο – Πρόσβαση στη Στήριξη προσφέροντας συμβουλευτικές και ψυχοθεραπευτικές υπηρεσίες βραχείας διάρκειας σε ανθρώπους με δυσκολία στους οικονομικούς τους πόρους (πχ φοιτητές, χαμηλόμισθους κ.ά). Είναι Αξιολογητής Ψυχοθεραπευτών για την στελέχωση του Ψ-Δικτύου. Είναι Συνσυντονιστής Εποπτικής Ομάδας Επαγγελματιών Ψυχικής Υγείας του Ψ- Δικτύου.

Είναι Καθηγητής Ψυχολογίας στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Συμβουλευτική & Ψυχοθεραπεία» στο Μητροπολιτικό Κολλέγιο Πανεπιστημιακών Σπουδών σε συνεργασία με το Κρατικό Βρετανικό Πανεπιστήμιο “University of East London”.

Εδώ και δεκαπέντε (15) χρόνια εργάζεται ως Υγειονομικός Ψυχολόγος στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας (251 ΓΝΑ). Έχει απασχοληθεί ως Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπευτής και είναι Εκπαιδευτής Υγειονομικών (ιατρών, ψυχολόγων, νοσηλευτών, βρεφονηπιοκόμων κ.ά.) σε θέματα επικοινωνίας, σύνδεσης και επίγνωσης.

Παρελθούσες Υπηρεσίες

Έχει εργαστεί ως Ψυχολόγος- Στέλεχος Πρόληψης & Προαγωγής της Υγείας με γονείς, εφήβους και μαθητές γυμνασίου στο Κέντρο Πρόληψης του Δήμου Ζωγράφου- Αττικής.

Έχει εργαστεί ως Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπευτής σε Μονάδες αντιμετώπισης της ουσιοεξάρτησης του Οργανισμού κατά των Ναρκωτικών (Ο.ΚΑ.ΝΑ.). Ειδικότερα έχει απασχοληθεί στο Εξωτερικό Ιατρείο Αντιμετώπισης των Ουσιοεξαρτήσεων του Γενικού Νοσοκομείου Λιβαδειάς κα στην Μονάδα Αντιμετώπισης της Ουσιοεξάρτησης του ΟΚΑΝΑ στο Στρατόπεδο Βαρύτη (Γουδί- Αττικής).

Επίσης, έχει εργαστεί ως ειδικευόμενος Ψυχολόγος με ζευγάρια και οικογένειες στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Ελληνικού Υπουργείου Υγείας και ως ειδικευόμενος οργανωτικός ψυχολόγος σε τομείς επιλογής προσωπικού και δημοσκοπήσεων στις ιδιωτικές εταιρίες ICAP και V-PRC.

Μέλος σε Συλλόγους/Περιοδικά

Είναι μέλος του Συλλόγου Πτυχιούχων Παντείου Πανεπιστημίου “Ο Αριστοτέλης” και μέλος του Πανελληνίου Ψυχολογικού Συλλόγου.

Είναι μέλος του Συλλόγου Αποφοίτων του Ινστιτούτου Εκπαίδευσης & Έρευνας στη Συστημική Ψυχοθεραπεία «Λόγω Ψυχής».

Είναι μέλος της συντακτικής ομάδας στο Ηλεκτρονικό Περιοδικό Ψυχολογίας, Πολιτισμού και Συνειδητότητας “animartists” και editor στο Διεθνές Περιοδικό “animartists international”.

Ερευνητικά Ενδιαφέροντα/Συνέδρια/Αρθρογραφία

Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται η Αναπτυξιακή Ψυχολογία, η Παιδοψυχολογία, η Διαπροσωπική Νευροβιολογία, η Παιγνιοθεραπεία και η Εικαστική Ψυχοθεραπεία.

Έχει συμμετάσχει ως ομιλητής σε επιστημονικά συνέδρια και έχει δημοσιεύσει άρθρα σε διαφορετικά πεδία της ψυχολογικής επιστήμης.